Winch solenoid ?
Close
Login to Your Account
Hello Guest, if you're reading this it means you have not yet registered. Please take a second, Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. It's quick and free. You can dismiss this message by clicking the X in the top right corner.
Polaris ACE Forum - Powered by vBulletin

Winch solenoid ?

This is a discussion on Winch solenoid ? within the ACE Accessories forums, part of the Polaris ACE Forums category; Bought a Canadian Tire 4000lb winch...no name brand.... I installed the solenoid in the front storage compartment....ran the red wire with the breakers to the ...

Results 1 to 6 of 6
Like Tree2Likes
  • 1 Post By Scoundrel
  • 1 Post By Vandal

Thread: Winch solenoid ?

  1. #1
    Junior Member
    This user has no status.
     
    wraith13's Avatar
    Member #
    1101
    Join Date
    Aug 2014
    Posts
    9

    Winch solenoid ?

    Bought a Canadian Tire 4000lb winch...no name brand....
    I installed the solenoid in the front storage compartment....ran the red wire with the breakers to the pos side to the power block up front....ran the black to the neg side.
    The solenoid 4 lugs are marked on top 2 red and 2 black...ran a pos and neg cable to the winch...all seemed to work well til I started putting the front winch bumper on....it touched the black terminal on the winch and sparked like crazy....long story short is that one of the black lugs on the solenoid is showing hot like the 2 red ones......
    Any idea of why a black lug is hot? If so how would I wire it.....

  2. #2
    Senior Member
    Supporting Member
    is looking forward to the next
    ride.
     
    Scoundrel's Avatar
    Member #
    746
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    Western Washington State
    Posts
    3,051
    Hard to say without the wiring diagram and instructions.
    Usually winches have black/red for connecting to battery terminals, and two different colors (yellow/blue?) for connecting the contactor to the winch, to avoid confusion.
    Then there is usually another couple of thing red/black wires to go to keyed power to operate the switch/solenoid.

    Without seeing some diagrams for your winch, it's hard to say.
    Can you take a photo of the instructions and any wiring diagrams and upload it?
    https://www.aceforums.net/forum/14-of...st-photos.html
    Vandal likes this.
    ------------------
    I sold my ACE and am no longer a moderator on this forum. In fact I'm not participating on this forum at all. Sending me questions about my previous signatures is not likely to generate a response. But if you ask your question to the forum publicly, I'm sure you'll get what you need.
    Keep the rubber side down!
    -=-=-=-
    Check out my UTV Guide to Washington State at http://www.utvadventuresllc.com!
    -=-=-=-

  3. #3
    Senior Member
    is Waiting for the next ride
     
    Vandal's Avatar
    Member #
    1302
    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Tennessee
    Posts
    1,747
    Quote Originally Posted by wraith13 View Post
    Bought a Canadian Tire 4000lb winch...no name brand....
    I installed the solenoid in the front storage compartment....ran the red wire with the breakers to the pos side to the power block up front....ran the black to the neg side.
    The solenoid 4 lugs are marked on top 2 red and 2 black...ran a pos and neg cable to the winch...all seemed to work well til I started putting the front winch bumper on....it touched the black terminal on the winch and sparked like crazy....long story short is that one of the black lugs on the solenoid is showing hot like the 2 red ones......
    Any idea of why a black lug is hot? If so how would I wire it.....
    Wraith, both the wires going to the winch are HOT. The solenoid tells one or the other to energize when the winch button is pushed. If you were pushing the button when it touched the bumper it did exactly as it should have. Now if it is hot all the time then the winch will run that direction constantly which is a bad thing. It almost sounds like you have your hot wire from the power block wired to the wrong lug on the solenoid. Retrace your wires and without having any wires going to the winch, put a test light on them and see if they are lighting up constantly or only when you push the winch button. Make sure you have the wires from the power block going to the right lugs on the solenoid. As Scoundrel said a diagram would help us diagnose this problem a lot easier. Does it say on the solenoid + by one red lug and - by one black lug. If so these are the two lugs that should be connected to the red and black wire coming from the power block and the other two red and black lugs should be going to the winch...Good luck
    Last edited by Vandal; 02-19-2015 at 03:57 PM.
    Scoundrel likes this.
    2016 RZR 570 EPS Trail with EBS and turf mode
    Sunset red
    Quadboss roof
    F+R windshields
    Polaris cargo box
    Polaris low profile front and rear brushguards
    SS212 wheels
    Maxxis ceros tires 26X9X12 and 26X11X12
    20 inch light bar
    Badland 3500# winch with Moto-alliance winch mount
    Mudbusters fender flares
    Highlifter 2 inch lift kit
    Polaris A Arm Guards
    Yearban piggyback shocks

    Departed friends
    2001 Kawasaki Bayou300 4X4
    2013 Polaris Sportsman 500 HO
    2015 Polaris Ace 570

  4. Remove Advertisements
    AceForums.net
    Advertisements
     

  5. #4
    Junior Member
    This user has no status.
     
    slucas's Avatar
    Member #
    5009
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    KY
    Posts
    7
    No it the started solenoid, it has several wires going to it. 2 are big red ones.

  6. #5
    Senior Member
    is Waiting for the next ride
     
    Vandal's Avatar
    Member #
    1302
    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Tennessee
    Posts
    1,747
    Quote Originally Posted by slucas View Post
    No it the started solenoid, it has several wires going to it. 2 are big red ones.
    What!!!!!!!!!!!

    This thread is about a winch solenoid
    2016 RZR 570 EPS Trail with EBS and turf mode
    Sunset red
    Quadboss roof
    F+R windshields
    Polaris cargo box
    Polaris low profile front and rear brushguards
    SS212 wheels
    Maxxis ceros tires 26X9X12 and 26X11X12
    20 inch light bar
    Badland 3500# winch with Moto-alliance winch mount
    Mudbusters fender flares
    Highlifter 2 inch lift kit
    Polaris A Arm Guards
    Yearban piggyback shocks

    Departed friends
    2001 Kawasaki Bayou300 4X4
    2013 Polaris Sportsman 500 HO
    2015 Polaris Ace 570

  7. #6
    Senior Member
    is Trying to keep the rubber side
    down!
     
    polarbear's Avatar
    Member #
    1766
    Join Date
    Aug 2015
    Location
    B.C. CANADA
    Posts
    510
    What Vandal said ^^^^^^^^^^!
    '15 voodoo blue 570,factory full doors,roof,rear storage box,2500lb. winch,rear sway bar removed,ace 900 rear springs,custom seat mods,custom suspension bushings,27" maxxis zilla tires,itp delta steel wheels,factory front and rear brush guards,custom radiator guard,factory fender flares,custom exhaust,dobeck ejk fuel controller,fiamm "freeway blaster"horn,other stuff!

Sponsored Links

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Similar Threads

  1. winch for ace
    By oldsman41 in forum ACE Talk
    Replies: 19
    Last Post: 01-25-2015, 08:08 PM
  2. Another Winch Thread
    By hawkeye233 in forum ACE Accessories
    Replies: 7
    Last Post: 11-22-2014, 06:56 PM
  3. Trade new kfi winch mount for polaris winch mount
    By Slydogge in forum ACE Accessories
    Replies: 0
    Last Post: 09-25-2014, 07:04 AM
  4. Winch?
    By extremegsxr in forum ACE Accessories
    Replies: 84
    Last Post: 09-18-2014, 07:11 PM
  5. winch switch
    By billbo in forum ACE Talk
    Replies: 4
    Last Post: 04-05-2014, 09:56 PM